Jdi na obsah Jdi na menu

Papoušci vhodní do bytu

 

Korela Chocholatá

Korela je výborný společník, který se celkem lehce ochočení, nevýhodou je určitě hlučnost (hlavně u samců), korela má velmi pronikavý hlas, ale zase to záleží na povaze každého jedince. Korela je výborný letec, proto by její klec měla být větších rozměrů, aspoň metr na šířku, kvůli nějaké volnosti pohybu. Korely jsou mírumilovné povahy, ovšem pokud nejsou ochočená, jejich klovnutí velmi bolí, mají silný zobák. Pokud si pořídíte korelu, první se zamyslete, jestli máte tolerantní sousedy, hlučnost může být někdy velký problém. Jinak mi nezbývá než tohoto krásného papouška jen doporučit, už jen kvůli jeho povaze, možnosti ochočení.


 

Papoušek Vlnkovaný (Andulka)

Jakožto Korela, je i andulka velmi dobře ochočitelná, nemá takové nároky na prostor jako korela, není tak hlučná, dokáže velmi přilnout ke svému majiteli a vyžaduje neustálou pozornost. Andulka je společenský pták, proto je lepší ji chovat v páru (i pár se dá ochočit, ale o tom, až jindy). Rád bych ale upozornil, že andulky ve větším počtu, jsou velmi hlučné, takže zase záleží na Vás, pokud si pořídíte párek, s hlukem problém nebude. Takže vřele andulku doporučuji.


 

Rýžovník šedý

Rýžovník je velmi tichý pták, o něm nevíte, pokud tedy samec nezpívá, volá tak samičku a zní to jako kanárek. Rýžovník má však velké požadavky na prolet, pokud má malou klec, stane se rychle apatickým a ztloustne, pro jeden pár by měla klec být velká 1,2m na délku, výška 0,8 m a šířka 0,5 m, rýžovník dobře vyvádí mladé i v pokojové teplotě, částečně se dá ochočit, ale není to andulka, ani korela. Je to krásné zvíře, a pokud nechcete andulku a korelu, už kvůli hlučnosti, Rýžovník je jasná volba pro Vás.


 

Zebřička pestrá

Zebřička se neochočí (jsou i výjimky), na svého chovatele si, ale zvykne, takže při přiblížení ke kleci, si Vás ani nevšimne. Hlučnost není nějak hrozná, celý den se ozývá zvukem dětské trumpety, při námluvách má sameček relativně pronikavý hlas, což ve větším počtu, může být v bytě problém. Když se zebřička lekne, vydává jakýsi varovný ton a to celé hejno. Je vhodná pro začátky s chovem, dobře vyvádí mladé a není tak náročná na péči jako výše zmiňované druhy /to neznamená, že jí musíte zanedbávat/! Takže zase v rozumném počtu jedinců, bez očekávání ochočení, proč ne?;)


 

 

images.jpgimages--1-.jpgstazeny-soubor.jpgstazeny-soubor--1-.jpg